Brak działania liposukcji na działanie insuliny i czynniki ryzyka choroby niedokrwiennej serca ad 5

Dane dotyczące osób z cukrzycą i osób bez cukrzycy analizowano osobno. Przeprowadzono dwukierunkową analizę wariancji (czas po fazie klamrowej) z powtarzanymi pomiarami w celu porównania efektów liposukcji na metabolizmie substratu i pośredniczonej przez insulinę. Zmiany w składzie ciała i czynnikach ryzyka choroby wieńcowej oceniano za pomocą testu t-Studenta dla sparowanych próbek. Wszystkie podane wartości P są dwustronne, a wartość P równą 0,05 lub mniej uważano za wskazującą istotność statystyczną. Wyniki
Składu ciała
Tabela 1. Tabela 1. Wpływ liposukcji na skład ciała u otyłych kobiet z prawidłową tolerancją glukozy lub cukrzycą typu 2. Rysunek 1. Rysunek 1. Zdjęcia i obrazy rezonansu magnetycznego brzucha uzyskane przed i po zabiegu Liposukcja. Fotografie jednego badanego i obrazy innego pokazują dużą ilość podskórnego tłuszczu brzusznego usuniętego przez liposukcję.
Liposukcja zmniejszyła masę ciała i wskaźnik masy ciała (waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach) z powodu znacznego spadku tkanki tłuszczowej (Tabela 1). Dziesięć do 12 tygodni po zabiegu masa tkanki tłuszczowej zmniejszyła się o 9,1 . 3,7 kg od wartości wyjściowej (18 . 3% całkowitej masy tkanki tłuszczowej, P = 0,002) u osób z prawidłową tolerancją glukozy w jamie ustnej io 10,5 . 3,3 kg (19 . 2% całkowitej masy tłuszczu, P <0,001) u osób z cukrzycą typu 2. Spadek mierzonej masy tłuszczowej był zgodny z ilością tłuszczu zasysanego podczas liposukcji; około 60 procent aspiracji liposukcji składa się z tłuszczu. Spadek tkanki tłuszczowej był większy niż całkowity spadek masy ciała, jednak z powodu obrzęku tkanek brzusznych, który często utrzymuje się przez wiele miesięcy po liposukcji.16 Mierzona masa beztłuszczowa, która zawierała płyn tkankowy, wzrosła z 24,5 . 2,7 kg do 27,4 . 3,0 kg (p <0,001) w obu grupach ogółem. Liposukcja zmniejszyła objętość podskórnej tkanki tłuszczowej brzucha o 44 procent u osób z prawidłową tolerancją glukozy i 28 procent u osób z cukrzycą, podczas gdy objętości trzewnej tkanki tłuszczowej i tkanki tłuszczowej uda nie zmieniły się znacząco (Figura i Tabela 1).
Krążące mediatory zapalne i inne czynniki ryzyka choroby niedokrwiennej serca
Tabela 2. Tabela 2. Wpływ liposukcji na czynniki ryzyka w chorobie niedokrwiennej serca u otyłych kobiet z prawidłową tolerancją glukozy lub cukrzycą typu 2. Tabela 3. Tabela 3. Wpływ liposukcji na czynniki zapalne u otyłych kobiet z prawidłową tolerancją glukozy lub cukrzycą typu 2. Liposukcja spowodowała zmniejszenie obwodu talii w obu grupach, ale nie zmieniła istotnie innych czynników ryzyka choroby wieńcowej (tab. 2). Liposukcja również zmniejszyła stężenia leptyny w osoczu w obu grupach, ale nie zmieniła znacząco stężeń innych krążących cytokin lub białka C-reaktywnego (Tabela 3).
Kinetyka substratu i wrażliwość na insulinę
Rycina 2. Rycina 2. Średnie wskaźniki pojawiania się i zaniku glukozy oraz częstości występowania glicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych w stanie podstawowym i podczas procedury cewkowania euglicemicznego i hiperinsulinemicznego u otyłych kobiet z prawidłową tolerancją glukozy przed i po zabiegu Liposukcja
[podobne: wdrożenia magento, amiodaron, buprenorfina ]
[przypisy: zagrzybiony organizm objawy, zakwaszenie organizmu mit, zapaść krążeniowa ]