Metabolizm albuminowy: wpływ stanu odżywienia i spożycia białka pokarmowego

Dziewięciu niedożywionych i dziewięciu dzieci, które wyzdrowiały z powodu niedożywienia, podano pojedynczą dawkę albuminy-131I i badano w kolejnych okresach, w których zmieniono dietetyczne białko. Niedożywione dzieci miały znacząco niższy poziom katabolizmu albuminy niż dzieci odzyskane przy tym samym spożyciu białka. Obie grupy odżywcze wykazywały jednak postępujący spadek szybkości katabolizmu po 3-5 dniach na diecie niskobiałkowej (0,7-1,0 g / kg na dzień), a maksymalny efekt zaobserwowano w 2. tygodniu karmienia niskobiałkowego. Katabolizm może powrócić do normy w ciągu 3 tygodni u niedożywionego dziecka karmionego 4 g białka / kg na dobę. Szybkość syntezy albuminy mierzono techniką komputerową odpowiednią do stanów niestacjonarnych. Syntetyczna szybkość w niedożywionych grupach (101 mg / kg na dzień) karmionych dietą niskobiałkową była znacznie niższa niż w odzyskanych grupach (148 mg / kg na dzień). Syntetyczny wskaźnik szybko zareagował na zmianę diety; gdy wskaźnik spadł, masa albuminy wewnątrznaczyniowej była utrzymywana przez dwa mechanizmy kompensujące: (1) przeniesienie netto albuminy pozanaczyniowej do basenu wewnątrznaczyniowego; i (2) przez opóźniony spadek tempa katabolizmu. Transfer netto albuminy do przedziału wewnątrznaczyniowego zmniejszył się wraz ze spadkiem katabolizmu. Adaptacja do diety niskobiałkowej była związana z: (a) niską syntetyczną i kataboliczną dawką albuminy; (b) zmniejszoną masę albuminy pozanaczyniowej; oraz (c) zdolność do szybkiego powrotu do normy przy szybkości syntezy po zwiększeniu białka pokarmowego.
[przypisy: worek oponowy kręgosłupa, trigeminia komorowa, test inteligencji emocjonalnej golemana ]