Nowa podgrupa białek żółciowych związanych z lektyną wiąże się z kryształami cholesterolu, modyfikuje morfologię kryształów i hamuje krystalizację cholesterolu.

Uważa się, że białka żółciowe hamujące lub promujące krystalizację cholesterolu odgrywają główną rolę w patogenezie cholesterolu w żółciowej kamicy. Zgłaszamy teraz nową grupę białek żółciowych, które wiążą się z kryształami cholesterolu, modyfikują morfologię kryształów i hamują krystalizację cholesterolu. Różne mieszaniny glikoprotein wyekstrahowano z nieprawidłowej żółciowej woreczka żółciowego, stosując chromatografię powinowactwa do lektyny na kolumnach konkanawaliny A, soczewicy i Helix pomatia i dodano do przesyconego modelu żółci. Niezależnie od dodanych mieszanin białek, z zebranych kryształów cholesterolu wyodrębniono te same cztery GP o masach cząsteczkowych odpowiednio 16, 28, 63 i 74 kD. Każde białko oczyszczono za pomocą preparatywnej SDS-PAGE, a wpływ na krystalizację cholesterolu w modelu żółci zbadano przy 10 mikrogramach / ml. Wzrost kryształu zmniejszył się odpowiednio o 76% (GP63), 65% (GP16), 55% (GP74) i 40% (GP28). Zatem te glikoproteiny są najsilniejszymi znanymi do tej pory konserwatorami żółciowymi krystalizacji cholesterolu. Dowód, że hamujący wpływ na krystalizację cholesterolu pośredniczy przez oddziaływanie białko-kryształ, został następnie dostarczony z badań skaningowego mikroskopu elektronowego. Kryształy hodowane w obecności hamujących białek wykazywały znacznie bardziej uporządkowane struktury. Częstość występowania trójcyklicznych kryształów i regularnych agregatów została przesunięta z 30 do 70% w porównaniu z kontrolami. Obserwacje te mogą mieć ważne implikacje dla zrozumienia roli białek żółciowych w krystalizacji cholesterolu i patogenezy kamieni żółciowych.Stosunki
[więcej w: tasiemiec uzbrojony objawy, termoablacja ultradźwiękowa, zakwaszenie organizmu mit ]