Zmniejszony metabolizm glukozy w mózgu jest istotną determinantą spadających wskaźników systemowego wykorzystania glukozy podczas snu u normalnych ludzi.

Ogólnoustrojowe wykorzystanie glukozy zmniejsza się podczas snu u człowieka. Testowaliśmy hipotezę, że ten spadek wykorzystania w dużej mierze wynika z obniżonego metabolizmu glukozy w mózgu. 10 osób zdrowych przeszło kaniulację tętnic szyjnych wewnętrznych i promieniowych w celu określenia przepływu krwi w mózgu za pomocą techniki równowagi N2O i do ilościowego oznaczenia różnic między stężeniem glukozy i tlenu w mózgu mózgu przed i co 3 godziny podczas snu. Stopień snu oceniano za pomocą ciągłego elektroencefalogramu, a ogólnoustrojowy obrót glukozy oceniano na podstawie rozcieńczenia izotopowego. Metabolizm glukozy mózgowej spadł z 33,6 +/- 2,2 mumol / 100 g na minutę (średnia +/- SE) przed snem (2300 h) do średniej najniższej wartości 24,3 +/- 1,1 mumola / 100 g na minutę w 0300 h podczas snu (P = 0,001). Odpowiednie wskaźniki systemowego wykorzystania glukozy spadły z 13,2 +/- 0,8 do 11,0 +/- 0,5 mumol / kg na minutę (P = 0,003). Zmniejszony metabolizm glukozy w mózgu był produktem zmniejszonej tętniczo-żylnej różnicy glukozy, 0,643 +/- 0,024 do 0,546 +/- 0,020 mmol / l (P = 0,002), i mózgowego przepływu krwi, 50,3 +/- 2,8 do 44,6 +/- 1,4 cc / 100 g na minutę (P = 0,021). Metabolizm tlenu mózgowego spadł proporcjonalnie z 153,4 +/- 11,8 do 128,0 +/- 8,4 mmol / 100 g na minutę (P = 0,045). Obserwowane zmniejszenie metabolizmu mózgu wystąpiło niezależnie od aktywności elektrycznej ośrodkowego układu nerwowego (dane elektroencefalograficzne) i było bardziej związane z czasem trwania snu. Wnioskujemy, że spadek metabolizmu glukozy w mózgu jest istotną determinantą spadających wskaźników systemowego wykorzystania glukozy podczas snu.
[przypisy: termoablacja ultradźwiękowa, zagrzybiony organizm objawy, zakwaszenie organizmu mit ]